Σύρος

Ερμούπολη

Ιστορία

Ερμούπολη Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού και των Κυκλάδων, δημιουργείται το 1821 από τους πρόσφυγες που έρχονται σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη. Ονομάζεται έτσι, από τους πρώτους οικιστές της πόλης, προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή.

Αναπτύσσεται ταχύτατα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και γίνεται το σημαντικότερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Το 1823 ιδρύεται το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας. Το 1833 γίνεται πρωτεύουσα του Νομού και ιδρύεται το πρώτο στην Ελλάδα Γυμνάσιο από το Νεόφυτο Βάμβα, στο οποίο αργότερα θα φοιτήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολλά ναυπηγεία δημιουργούνται, στα οποία δουλεύουν περίπου 2.000 άτομα και κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία το χρόνο. Στη Σύρο κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο, το 1854.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η τραπεζική και ασφαλιστική αγορά. Ανάπτυξη γνωρίζει και η βιομηχανία, ιδίως μετά το 1855, και περισσότερο η βυρσοδεψία, σαπωνοποιία, σιδηρουργία, αλευροποιία, κλωστοϋφαντουργία, κλπ. Η μεγάλη ακμή της πόλης συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του l9ου αιώνα, όταν έχει περισσότερους από 30.000 κατοίκους. Οι αλλαγές όμως, που έγιναν τότε στο ναυτιλιακό εμπόριο, κλονίζουν την οικονομία του νησιού και αρχίζει η παρακμή.

Σύρος αρχική σελίδα