Σύρος

Ερμούπολη

Αξιοθέατα

ΔημαρχείοΗ Πλατεία Μιαούλη, με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη (1889) στο κέντρο και την μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής (1907) με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.

Το Δημαρχείο. Το επιβλητικότερο κτίριο της Σύρου, χρειάστηκε 22 χρόνια για να τελειώσει. Θεμελιώθηκε Το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ερνέστος Τσίλερ και δήμαρχος τότε, ο Δ. Βαφειαδάκης. Είναι ανοικτά για το κοινό τα πρωινά και ορισμένες φορές Σαββάτο και Κυριακή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενείται στην Βορειοδυτική πλευρά του Δημαρχείου, με είσοδο από την οδό Εμμ. Μπενάκη. Εκεί εκτίθενται διάφορα ευρήματα από πρωτοκυκλαδικά έως βυζαντινά. Είναι ανοικτά Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:30 πμ. - 3:00 μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το τηλέφωνά του 88487.

Το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του μεγάρου Λαδόπουλου, στα αριστερά του Δημαρχείου. Τα πλούσια σε πληροφορίες αρχεία του, χρονολογούνται από το 1821 και είναι ανοικτά για κάθε μελετητή ή απλά επισκέπτη.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, στεγάζεται στον πρώτο όροφο, στο κτίριο δεξιά από το Δημαρχείο. Εκεί στεγάζεται και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δωρεά Ι. & Ε. Βάτη με αντίγραφα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Στο ισόγειο του κτιρίου, με είσοδο από την οδό Θέμιδος, στεγάζεται η αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη".

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ερμούπολης, στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου, δεξιά από το Δημαρχείο. Περιέχει 35.000 βιβλία, πολλά από τα οποία είναι πολύ παλιά και σπάνια. Στο κηπάριο μπροστά στη Βιβλιοθήκη, βρίσκονται οι προτομές των Εμμ. Ροίδη, Γεωρ. Σουρή, Δημ. Βικέλα, Τιμ. Αμπελά και Ρίτας Μπούμη-Παππά.

Το πρώτο Γυμνάσιο στην Ελλάδα λειτούργησε το 1833 στην Ερμούπολη. Σε αυτά μαθήτευσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης. Στο ίδιο κτίριο, πίσω από το Δημαρχείο, στεγάζεται μέχρι σήμερα Τα 1ο Γυμνάσιο.

Ο Μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται στα τέλος του γρανιτόστρωτου δρόμου, περίπου 200 μέτρα αριστερά, πίσω από το Δημαρχείο. Στον περίβολο του ναού συγκεντρώθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ερμούπολης και "βάφτισαν" την πόλη. Είναι πλούσια σε κειμήλια και εικόνες. Στο νότιο πρόπυλο τάφηκε το 1828 ο Άνθιμος Γαζής.

Η εκκλησία της Κοίμησης, κτίστηκε το 1829 και φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco). Το κτίριο της σχολής Εμποροπλοιάρχων, στην προκυμαία. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Τηλεγραφείο στην Ελλάδα, το 1858 και απασχολούσε 160 υπαλλήλους.

Τα εντυπωσιακά σε μέγεθος κτίρια του Τελωνείου και των Αποθηκών, στο λιμάνι, κτίστηκαν το 1861. Τώρα εκεί στεγάζεται εκτός από το Τελωνείο και η Πινακοθήκη Κυκλάδων που δημιουργήθηκε το 1994.

Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, βρίσκεται στο τέλος της εμπορικής οδού Πρωτοπαπαδάκη. Είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στις αρχές του l9ου αιώνα.

Το θέατρο Απόλλων έγινε το 1864 με σχέδια του P.Sampo και γνώρισε πολλές στιγμές δόξας μέχρι την Κατοχή, οπότε καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Τις τελευταίες δεκαετίες, έγιναν πολλές προσπάθειες επισκευής του, η οποία τώρα φαίνεται να ολοκληρώνεται.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται πιο πάνω από το Θέατρο Απόλλων. Ο ναός τελείωσε το 1905, μετά από εργασίες 61 ετών. Είναι ένας πανέμορφος ναός που πρέπει να τον Θαυμάσει κάθε επισκέπτης. Στο κηπάριο που βρίσκεται μπροστά από τον ναό, υπάρχει το μνημείο "του Άταφου αγωνιστή", το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη (1880) και οι προτομές των αδελφών Ρεθύμνη, ευεργετών.

Το Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης. Χωρίζεται σε τρία τμήματα: το πρώτο με τις απλές ταφόπλακες, το δεύτερο που χρησιμοποιείται σήμερα και το τρίτο που περιέχει πλήθος ταφικών μνημείων, ναΐσκων, αγαλμάτων, προτομών και γενικά περισσότερο θυμίζει ανοικτό Μουσείο, παρά νεκροταφείο. Σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας. Σημαντικά επίσης είναι και τα άλλα δύο γειτονικά νεκροταφεία, το Καθολικό και το Βρετανικό.

Ο ναός της Ανάστασης, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Δήλι. Του δεξιού λόφου όπως κοιτάζουμε από τ λιμάνι. Ο αριστερός λόφος, η Άνω Σύρος έχει στην κορυφή της τον καθολικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Το Καρνάγιο και παραδίπλα ο Ταρσανάς, είναι οι χώροι κατασκευής και επισκευής ξύλινων σκαφών και βρίσκονται δίπλα στο μεγάλο ναυπηγείο του νησιού, το Νεώριο.

Το Λοιμοκαθαρτήριο, βρίσκεται στα Λαζαρέτα και είναι ένα τεράστιο κτίριο που κτίστηκε το 1837 για να μένουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που έρχονταν στο νησί, την εποχή που η χολέρα και άλλες ασθένειες Θέριζαν τους πληθυσμούς. Κατά την Κρητική επανάσταση, το 1866, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των Κρητών προσφύγων και στα τέλη του περασμένου αιώνα, σαν χώρος φυλακών. Τα επόμενα χρόνια, προγραμματίστηκε να μετατραπεί σε Καζίνο.

Σύρος αρχική σελίδα