Σύρος

¶νω Σύρος

Η πόλη σήμερα

¶νω Σύρος Η ζωντανή μεσαιωνική πόλη, είναι χτισμένη στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, πάνω από την Ερμούπολη. Ανεβαίνοντας τα χιλιάδες σκαλοπάτια και περπατώντας στα πανέμορφα σοκάκια της, Θα απολαύσετε μία μοναδική εμπειρία.

Ο Δήμος της ¶νω Σύρου, από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα, αποτελείται από τους οικισμούς: ¶νω Σύρος, Πισκοπειό, Αληθινή, Μάλια, Κίνι, Αγιο Δημήτριο, Φοινικιά, Μύτακα, Παπούρι, Χαλανδριανή, Πλατύ Βουνί και ¶η Μιχάλη. Στη δικαιοδοσία του είναι όλο το βόρειο τμήμα του νησιού, περίπου το 50% της συνολικής έκτασης της Σύρου και το νησί Γυάρος, δηλαδή 50.500 στρέμματα. Ο πληθυσμός του Δήμου είναι περίπου 1700 κάτοικοι, που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την ναυτιλία, τον τουρισμό κλπ. Ο Δήμος αναπτύσσεται ραγδαία και συμμετέχει σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μέσα στον μεσαιωνικά οικισμό της ¶νω Σύρου, δεν κυκλοφορούν οχήματα, αφού τα σοκάκια έχουν πλάτος λιγότερο από δύο μέτρα και παντού υπάρχουν σκαλιά.

Η απόσταση από το λιμάνι, μέχρι την κεντρική είσοδο της πόλης είναι 3500 μέτρα και ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος. Οι είσοδοι παλαιότερα ήταν εφτά, αλλά σήμερα έχουν μείνει τρεις. Στην ¶νω Σύρο, δεν υπάρχει κεντρική πλατεία και σημείο αναφοράς είναι ο κεντρικότερος δρόμος της, η "Πιάτσα".

Σύρος αρχική σελίδα