Σύρος

Άνω Σύρος

Ιστορική αναδρομή - Αξιοθέατα

Στην κορυφή του οικισμού, βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το αρχικό κτίριο χτίστηκε μάλλον το 1200 και ο σημερινός ανακαινισμένος ναός το 1834. Δίπλα του είναι το Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής, όπου παλιότερα στεγαζόταν η Ιερατική Σχολή (1837). Το αρχείο είναι σημαντικότατο και περιλαμβάνει χειρόγραφα από τον 16ο αιώνα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχείο του Δήμου που διατηρείται επί αιώνες και δείχνει την σωστή οργάνωση του πρώτου Δήμου του Ελληνικού κράτους.

Η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που χτίστηκε το 1635, η Μονή των Ιησουϊτών με την εκκλησία της Παναγίας Καρμήλου, χτισμένη το 1581 και βιβλιοθήκη με πολλές χιλιάδες βιβλία, ιστορικά έγγραφα και περγαμηνές. Η εκκλησία του Σα Μπαστιά (Αγίου Σεβαστιανού). Το Κοιμητήρι των Αγγέλων (παλιά νεκροταφείο αβάπτιστων παιδιών).

Στο ψηλότερο σημείο, στο πάνω Τέρμα, βρίσκεται η προτομή του αρχαίου φιλοσόφου Φερεκύδη ενώ μετά την Κυπερούσα, στην Απάνω Μεριά, βρίσκεται η σπηλιά της χειμερινής διαμονής του.

Παλιότερα στο νησί υπήρχαν πολλοί ανεμόμυλοι. Απομεινάρια ενός από αυτούς, υπάρχουν δίπλα στην προτομή του Φερεκύδη.

Οι μόνες ορθόδοξες εκκλησίες στην Άνω Σύρο, είναι της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού.

Το Μουσείο και η προτομή του συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη στην ομώνυμη πλατεία.

Το παλιό Γαλλικό Νοσοκομείο. Η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων, η έκθεση ιστορικών αρχείων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Φαγητό - Διασκέδαση - Μαγαζιά

Στον οικισμό υπάρχουν 45 ταβέρνες, καφενεδάκια, μπαρ, φούρνος, παντοπωλεία, μανάβικα, παραδοσιακά υφαντά, τουριστικά και άλλα καταστήματα.

Σύρος αρχική σελίδα